Uncategorized

Kuidas ma esimest korda läätsesi tegin…

Kui aus olla polnud mul õrna aimugi, mis asjad on läätsed või kui söödavad need on. Kuna ma veebruaris taotlesin lasteaia kohatasu vabastus, siis meile pakuti toiduabi. Noh, miks mitte kui kulusid saab toidu pealt kokku hoida. Nii meile selline toiduaine koju kappi sattus. Ma teen väga sageli kodus päevi, kus me teeme süüa ainult sellest, mis kodus juba olemas on. Sõber Google on meile abiks olnud retseptidega, mida ma tavaliselt olen natukene kohendanud vastavalt sellele, mis mul kodus saadaval on.

Lõime Google lahti ja kirjutasime läätsed sisse. Sanrda on vist head tööd teinud, sest jõudsime tema taimetoidulehele 😀 Valisin ette Läätse strooganovi ja uurisin, mida retsept sisaldab. Mul enamasti ei ole kunagi kõike, mida retsept sisaldab.

Läätse strooganov

 

Minul olid olemas:

-punased läätsed,

-vett,

-marineeritud kurki,

-soola (himaalaja sool),

-tomatipastat (tegelikult purustatud tomatid ),

-sojakastet.

Lisaks Tom Kha supi jaoks mõeldud maitseainesegu.

Loen retsepti, et läätsed tuleb keema panna ja selleks kulub 30 minutit. Kuna enamasti riis ja tatar tuleks pesta, siis uurisin sõbrannalt, et kas enne keema panemist tuleb nendega ka midagi peale hakata. Ta polnud ka kunagi läätsesi teinud ja ütles, et pese ikka ära. Ütlen vahele, et tegelikult ma tatart ei pese, vaid panen sooja vette 10 minutiks ja riisi pesen külma veega enne keema panemist.

Panin läätsed keema ja ega ma seda aega ka täpselt ei jälginud, kuid mingi hetk tundsin kahtlast lõhna. Ma keetsin oma läätsed potipõhja kinni 😀 Mis seal ikka, alustasin algusest. Vaatasin kella ja hoidsin pingsamalt potil silma peal aga umbes 15 minuti pärast tundus kogu asi nagu liiga ära keenud juba. Seisan pliidi ees ja kurdan sõbrannale, et see asi küll õige ei ole. Piilub üle mu õla ka potti ja teatab, et ah pane teised asjad ka sisse. Lisasin siis tükeldatud marineeritud kurgi, tomatipasta ja sojakastet. Seda supisegu taipasid hiljem panna, kuna mul muud sobivat maitseainesegu ei olnud. Olin just pakilt lugenud, et need läätsed olid Hiinast pärit, et pole vahet, üks Aasia värk kõik. Selgus, et see ei olnud üldse halb mõte. Aga vb olid mul mingi teised läätsed, mis kiiremini keevad vms?

Lõpuks saime kokku väga maitsva roa. Mõlemad kühveldasime kaks kaussi sisse ja muudkui kiitsime. Teisele portsule lisasime natuke ketsupit ka juurde ja see meenutas mulle natukene tatart, mida olime varem teinud. Panime ükskord tatrale marineeritud kurki ja ketsupit. Ja siiani millegipärast kripeldab, et miks ma ometi küüslauku ka ei pannud 😀 Homme plaanin Läätse bologneset teha, seekord küüslauguga.

Olete ka Sandra läätse strooganovi teinud? Kuidas oli?

Kaks asja retseptis ma oleks igaljuhul teistmoodi teinud. Esiteks ei saa ma süüa sibulat, seega kõik minu toidud on ilma selleta ja teiseks kasutan soolaks alati himaalaja soola. Üllataval kombel aitab see tõesti migreenihooge vähemaks võtta, vähemalt on peavalud vähemaks küll jäänud. Mulle soovitas seda tuttav Pakistanist, kes minu juures sohvasurfi harrastas ja minu tervisemurest kuulis. Ta pakkus, et võiksin soola välja vahetada tervislikuma himaalaja soola vastu. Kui kellelgil on ka sagedasemaid peavalusid võiks ka proovida ja mulle tagasisidet anda, kas soola vahetamine aitas.

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

%d bloggers like this: